Licitații
Angajări
Conferințe
Elaborarea/revizuirea standardelor de pregătire profesională se realizează la inițiativa Comitetelor sectoriale și la propunerea angajatorilor, a furnizorilor de formare profesională (sistemul formal de educație și formare profesională sau furnizori privați de formare profesională continuă) sau a structurilor tripartite din domeniul ocupării și formării profesionale.
Calificările, odata elaborate, sunt validate, ceea ce presupune că sunt confirmate de către factori externi recunoscuți oficial și, mai important, sunt acceptate de către angajatori. Validarea este procesul prin care se confirmă activitațile derulate pentru identificarea nevoilor de calificare și anume faptul că o calificare este necesară pentru ocupațiile respective. Principalul rol al validării este de a confirma că procesul de elaborare sau revizuire a calificării a avut la bază nevoi identificate pe piața muncii și că standardele au fost dezvoltate în concordanță cu aceste nevoi. Validarea calificărilor este un proces transparent aflat în responsabilitatea Comitetelor sectoriale coordonate de CNFPA în calitate de Autoritate Natțonală a Calificărilor. Până la constituirea Comitetelor sectoriale validarea a fost efectuată de Comisii de validare constituite din reprezentanți ai angajatorilor și ai formării profesionale. Acestea au fost constituite cu consultarea partenerilor sociali și aprobate prin OMEdC nr. 4458 din 4 iulie 2005. Validarea unei calificări se face pentru o perioadă definită. Comitetele sectoriale stabilesc cine trebuie să valideze calificările în numele lor și anume:
Criteriile pentru validare au în vedere să constate:
Aceste criterii sunt incluse într-un ghid de validare. Standardele de pregătire profesională validate sunt aprobate prin Ordin al Ministrului Educației Cercetării Tineretului și Sportului. |